Vinogradarstvo je poljoprivredna grana koja se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom grožđa i vina. Vinova loza uspijeva u umjerenoj klimatskoj zoni. Na sjevernoj polutci uspijeva otprilike između 30. i 50. paralele. Na južnoj južnoj polutci uspijeva uspijeva između 30. i 40. paralele. Najveći svjetski proizvođači grožđa i vina su Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska, Argentina… Škrlet (na fotografiji) se sorta često naziva i imenom Ovnek žuti. Prvi se put spominje vezano uz područje oko Petrinje, a nalazi se u Gospodarskom listu XII/1856. godine u spisu gospodina Vukotinovića „Trsovi Hrvatske“, i to pod nazivima Kanigl gruner, Ovnek, Osukač ili Maslec. Program osposobljavanja Vinogradar/ka-podrumar/ka sastoji se od 135 sati nastave, 48 sati teorijske i 87 sata praktične nastave. Polaznici završetkom programa stječu teorijska i praktična znanja iz područja podizanja i obrade vinograda, proizvodnje, njege vina, prodaje i plasmana vina. Predavači na programu su stručnjaci s Agronomskom fakulteta, iz Poljoprivredne savjetodavne službe i lokalni stručnjaci u raznim područjima. Nakon odslušanih predavanja i odrađene praktične nastave polaznici pristupaju završnoj provjeri znanja – provjeri praktičnih vještina i pismenoj provjeri znanja, te nakon uspješno položene provjere znanja izdaje im se Uvjerenje o osposobljavanju s pravom upisa u radnu knjižicu.