Republika Hrvatska ima vrlo povoljne ekološke uvjete za uspješan uzgoj i proizvodnju velikog broja vrsta voća. Upravo zbog toga prepoznali smo važnost obrazovanja za kvalitetniju proizvodnju i napredak voćarstva na području Petrinje, Banovine i Hrvatske, te verificirali program osposobljavanja za zanimanje Voćar/ica. Program osposobljavanja se sastoji od 150 sati nastave, 90 sati teorijske nastave i 60 sati praktične nastave. Polaznici završetkom ovog programa stječu teorijska i praktična znanja iz područja voćarske poljoprivredne proizvodnje i prerade. Kroz teorijski dio nastave polaznici stječu znanja o tradiciji, vrstama i sortama pogodnim za voćarsku proizvodnju, zatim o uvjetima tla i klime neophodnim za voćarsku proizvodnju, ali i o zakonskoj regulativi vezanoj uz voćarsku proizvodnju, preradu i promet voćarskih proizvoda. Također ovim programom polaznici kroz praktičnu nastavu stječu vještine sadnje i uzgoja voća, berbe i prerade voćarskih proizvoda te njihovo čuvanje i skladištenje. U praktičnom dijelu nastave polaznici stječu vještine rukovanja alatima i strojevima potrebnim za pojedine tipove voćarske proizvodnje, te prolaze i obuku zaštite na radu prilikom procesa proizvodnje. Predavači na programu su stručnjaci s Agronomskom fakulteta, iz Poljoprivredne savjetodavne službe i lokalni stručnjaci u raznim područjima. Nakon odslušanih predavanja i odrađene praktične nastave polaznici pristupaju završnoj provjeri znanja – provjeri praktičnih vještina i pismenoj provjeri znanja, te nakon uspješno položene provjere znanja izdaje im se Uvjerenje o osposobljavanju s pravom upisa u radnu knjižicu.