Javna ustanova za obrazovanje odraslih

Svjetski dan pčela

Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana pčela Generalna skupština UN donijela je krajem 2017. Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara, procijenila je Međuvladina znanstveno-politička platforma o bioraznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES).

Broj oprašivača u Europi smanjen je u posljednjih 30 godina za tri četvrtine. Iako nije potpuno jasno zašto je to tako, mnogi znanstvenici smatraju da je odlučujući faktor porast upotrebe pesticida neonikotinoida. Taj pesticid koji je u širokoj upotrebi djeluje na živčani sustav insekata, težinu i reproduktivni sistem. Obično se koristi za prskanje sjemena prije sijanja ali biljke apsorbiraju manje od 20% kemikalije a ostalo završi u okolišu.

Pčele u ekosustavu imaju jednu od najvažnijih uloga. Osim što proizvode med, također doprinose našem ekosustavu na način da oprašuju biljke. Svi dobro znamo da bez oprašivanja ne bi bilo plodova, pa tako ni hrane za nas i životinjski svijet. Na Zemlji se samo 10% biljaka cvjetnica oprašuje vjetrom, dok 90% oprašuju kukci, a glavninu čine upravo pčele. Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na Zemlji. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. To je jedini kukac – životinja koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi

Što možemo učiniti da sačuvamo pčele???

Smanjiti upotrebu pesticida i kemikalija. Prekomjerna upotreba pesticida dovodi do toga da pčele ugibaju i dolazi do kolapsa zajednice. Organska i ekološka poljoprivreda jedini su oblik poljoprivrede koja ne šteti i ne ubija pčele

Učite. Pitanja zaštite okoliša, smanjena i održiva upotreba pesticida, održiva i ekološka poljoprivreda su teme o kojima treba puno učiti i na taj način pomoći pčelama, a tako i ljudima.

Kupujte med domaćih proizvođača. Time potičete daljnju proizvodnju i proizvođači meda mogu ulagati dalje u opremu i zaštitu pčela.

Izraditi hotel za pčele. U njemu se nastanjuju solitarne pčele koje ne žive u košnicama kao pčele medarice, nego žive samostalno i sve rade same te su vrijedni oprašivači u voćnjacima.

Brinite o pčelama. Nemojte ubijati pčele. Pomognite pčeli koja je uletjela u prostoriju da nađe izlaz tako da je ne ozlijedite. One trebaju našu pomoć, a mi trebamo njihove usluge. Neka to bude suradnja na obostranu korist.

Poveznice

Obrazovanje za zapošljavanje

obrazovanje-za-zaposljavanje

Grad Petrinja

agronomski-fakultet

Agronomski fakultet

agronomski-fakultet

Poljoprivredna savjetodavna služba

poljoprivredna-savjetodavna-sluzba

Hrvatske šume

hrvatske-sume

Poljoprivredni institut Osijek

poljoprivredni-institut-osijek