Javna ustanova za obrazovanje odraslih

SVJETSKI DAN PČELA

Usvajajući rezoluciju koju je predložila Slovenija, a podržale sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana pčela Generalna skupština UN donijela je krajem 2017.

Rezolucijom 155 kosponzora, uključujući Europsku uniju, SAD, Kinu i Rusiju, predviđeno je da se Svjetski dan pčela obilježava “kroz edukaciju i aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o značaju pčela i drugih oprašivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju, kao i njihov doprinos održivom razvoju”.

Pčele i drugi oprašivači od ključnog su značaja za globalni lanac ishrane. One ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara, procijenila je Međuvladina naučno-politička platforma o biodiverzitetu i uslugama ekositema (IPBES).

Pčele su ključni dio mnogih ekosistema i dobar su indikator stanja zdravlja ekosistema.

Broj oprašivača u Europi smanjen je u posljednjih 30 godina za tri četvrtine. Iako nije potpuno jasno zašto je to tako, mnogi znanstvenici smatraju da je odlučujući bio rast upotrebe pesticida neonikotinoida. Taj pesticid koji je u širokoj upotrebi djeluje na živčani sustav insekata, težinu i reproduktivni sistem. Obično se koristi za prskanje sjemena prije sijanja ali biljke apsorbiraju manje od 20% kemikalije a ostalo završi u okolišu