Javna ustanova za obrazovanje odraslih

Praktična nastava – Pčelar

U četvrtak, 04.04. 2019. godine, nastavljena je praktična nastava za polaznike programa osposobljavanja Pčelar na stacioniranom pčelinjaku.

Prostor na kojem je  smješten  pčelinjak je prikladne veličine i odgovara trenutnom broju košnica, prostor oko košnica je vrlo lijepo održavan, pravilno je je obilježen i ograđen, okružen šumama i okolnim voćnjacima  dalek od bilo kakvog zagađenja.

Polaznici su pratili nastavak razvoja pčelinje zajednice u travnju, te smo uočili da su prisutne sve faze legla, larvi i pčela,  matica dobro polaže jajašca i ima dovoljno mjesta za zalijeganje, legla su dobro razvijena i ima dovoljan broj pčela svih starosnih skupina kako bi se mogle brinuti i o podmlatku i o unosu nektra i peluda, pčele su aktivne, imaju dobar unos peludi i cvjetnog praha te dovoljno uskladištenog meda  u košnici za ishranu zajednice, ustanovili smo također da je intenzivno počela cvatnja u okolnim voćnjacima i šumama što nam je znak da će pčele imati dovoljno hrane do početka prve veće medonosne paše bagrema.  Nismo ustanovili prisustvo bolesti ni varoe.

Polaznici su naročito bili oduševljeni jer smo uočili  matice, iako je nismo tražili, vizualno uočili razlike između matice, radilica i truta te u obezmatičenim društvima vidjeli matičnjake iz kojih će se izleći matice.