Javna ustanova za obrazovanje odraslih

Terenska nastava studenata PMF-a u DIC-u „Petrinjčica“ u Prnjavoru Čuntićkom

Dječji istraživački centar Petrinjčica u Prnjavoru Čuntiću proteklih pet dana (15.07. –  19.07.2017. godine) bio je sjedište ovoljetne terenske nastave studenata molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Iz ove svoje baze 20-tak studenata 2. i 3. godine s profesorima i asistentima, odlazilo je na stručne ekskurzije u Lonjsko polje, na Papuk i rijeku Sunju, gdje su promatrali, uzorkovali i skupljali sve oblike života u prirodi. Isti su program temeljno proveli i u okolišu Prnjavora Čuntićkog, koristeći livade, polja i šumarke, a osobito obalu i tok rječice Petrinjčice. Studenti su svoje nalaze odmah stručno obrađivali, sređivali, arhivirali i dokumentirali. Pri tome su koristili suvremene terenske mogućnosti, uključujući i laboratorijske pretrage na licu mjesta.

 


Današnju srijedu, zadnjeg dana svoje nastave, budući stručnjaci molekularne biologije provode u obilasku postrojenja vodovoda u Novom Selištu i uzorkovanju bilja i životinja s obale i iz rijeke Kupi.


Ovakva suradnja s naraštajima studenata PMF iz Zagreba traje punih deset godina, što se u utorak 18. srpnja 2017. godine prigodno obilježilo u DIC-u u Prnjavoru Čuntićkom. Na godišnjoj skupštini Zrinska gora, Udruga za zaštitu prirodnih, povijesnih i kulturnih vrijednosti i gospodarski razvoj regije Banovina, profesorima je zahvalnice za dugogodišnju suradnju, istraživanje i promociju prirodnih vrijednosti Banovine uručio pročelnik društvenih djelatnosti Grada Petrinje Vladimir Demetrović.


Poster velikih dimenzija za PMF predali su utemeljitelji suradnje s PMF Matija Bučar i Berislav Ličina. Oni su i autori teksta na posteru, DESET GODINA TERENSKE NASTAVE STUDENATA BIOLOGIJE PMF-a U DIC-u „PETRINJČICA“

Tekst i slike preuzete sa web stranice; 
http://www.ps-portal.eu/regional/danas-zavrsava-petodnevna-teranska-nastava-studenata-pmf-fakultetu-poster-za-deset-godina-uspjesne-suradnje/