Javna ustanova za obrazovanje odraslih

Prvi prekogranični projekt vezan za zaštitu i promociju kestena

 

 

„Zaštita i promocija kestena“ naziv je vrlo značajnog projekta kojeg će u narednih 30 mjeseci, kao vodeći partner, realizirati Općinski organ uprave Općine Velika Kladuša zajedno sa partnerima iz BiH: Općinom Bužim  i Poljoprivrednim zavodom USK i partnerima iz R. Hrvatske: Općinom Vojnić, Gradom Karlovcem i Centrom za šljivu i kesten iz Petrinje.

Načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić potpisivanjem Ugovora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u Zagrebu 20, lipnja 2017. godine je započeo implementacije ovog projekta kojemu je glavni cilj povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju.

Naziv projekta: Zaštita i promocija kestena
Trajanje projekta: 30 mjeseci (februar 2017. – juli 2019. godina)
Ukupna vrijednost projekta: 594.870,06 EUR

IPA grant 505.639,55 EUR

Učešće partnera: 89.230,51 EUR

Radni paket Aktivnosti
Investicija 1.       Revitalizacija aleje kestena u Karlovcu
Implementacija 1.       Izrada plana zaštite oštećenih stabala kestena (PZ USK sa ekspertima)

2.       Provođenje analize kestenovih šuma

3.       Procjenjivanje održivog ekološkog i ekonomskog potencijala kestena u ciljnom području

4.       Razvoj GIS baze podataka (Velika Kladuša, Bužim, CSK za hr. stranu)

5.       Provedba zaštite i poboljšanja zdravstvenog stanja sastojina od kestena (PZ USK)

6.       Sadnja trajnih nasada kestena u općinama Velika Kladuša, Vojnić i Bužim u eksperimentalne svrhe

7.       Poduka za korištenje dijagnostičkog uređaja (Karlovac)

8.       Održavanje tematske konferencije u Karlovcu

9.       Edukacije o uzgoju kestena u općini Vojnić (Vojnić i CSK)

10.   Održavanje dvije konferencije o kestenu u općinama Velika Kladuša i Bužim

11.   Kestenijada (Bužim i Vojnić) i Dani kestenovog meda (Vojnić)

12.   Organizovanje i održavanje okruklog stola u Karlovcu

13.   Održavanje okruglih stolova na temu Smjernice o mjerama zaštite bolesti i preporuka sistema prevencije rizika (Velika Kladuša i Karlovac u isto vrijeme)

14.   Edukacije za lokalno stanovništvo, pčelare i ljubitelje prirode (PZ USK)

15.   Studijska posjeta u Italiju

 

Projektni sažetak:

U Hrvatskoj se relativno nedavno pojavila bolest kestenove ose šiškarice koja se u posljednje dvije godine proširila i u Bosnu  i Hercegovinu. To je bolest koja se brzo širi, kao posljedicu ima smanjenje prinosa i olakšava širenje drugih bolesti kestena, a sve zajedno može dovesti do izumiranja. U prekograničnom području nalazi se pojas kestenovih šuma i iz tog razloga zajedničke aktivnosti obiju država su ključni kako bi se moglo brzo reagirati i smanjiti daljnja oštećenja.

 

Glavni cilj: Povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatske -BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju. Projekt će doprinijeti istraživanju i praćenju bolesti kestenove ose šiškarice u ranoj fazi u BiH i tijekom projekta kada se očekuje njezino značajno proširenje i kontrolno promatranje u pograničnom području, kao i prijenos znanja i iskustava iz Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

 

Glavne ciljne skupine su lokalno stanovništvo, poljoprivrednici, lokalna vlast i relevantne institucije, stručnjaci u području poljoprivrede, koji će imati koristi od provedbe projekta. Prekogranična dodatna vrijednost projekta su  zajedničke inicijative za borbu i uspostavljanje sistema protiv bolesti kestenove ose šiškarice. Posebno je važno napomenuti da je neophodno raditi na ovom problemu zajedno zbog šumskog pojasa kestenovih šuma koji se proteže uz granicu Hrvatske i BiH, što će biti ostvareno ovim projektom.

 

 

Pripremila: Mihaela Abramović