Javna ustanova za obrazovanje odraslih

Prvi prekogranični projekt vezan za zaštitu i promociju kestena

  „Zaštita i promocija kestena“ naziv je vrlo značajnog projekta kojeg će u narednih 30 mjeseci, kao vodeći partner, realizirati Općinski organ uprave Općine Velika Kladuša zajedno sa partnerima iz BiH: Općinom Bužim i Poljoprivrednim zavodom USK i partnerima iz R. Hrvatske: Općinom Vojnić, Gradom Karlovcem i Centrom za šljivu i kesten iz Petrinje. Načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić potpisivanjem Ugovora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u Zagrebu 20, lipnja 2017. godine je započeo implementacije ovog projekta kojemu je glavni cilj povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska – BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju.

Naziv projekta: Zaštita i promocija kestena
Trajanje projekta: 30 mjeseci (februar 2017.- juli 2019.godina)
Ukupna vrijednost projekta: 594.870,06 EUR IPA grant 505.639,55 EUR Učešće partnera: 89.230,51 EUR
Radni paket Aktivnosti
Investicija 1. Revitalizacija aleje kestena u Karlovcu
Implementacija 1. Izrada plana zaštite oštećenih stabala kestena (PZ USK sa ekspertima) 2. Provođenje analize kestenovih šuma 3. Procjenjivanje održivog ekološkog i ekonomskog potencijala kestena u ciljnom području 4. Razvoj GIS baze podataka (Velika Kladuša, Bužim, CSK za hr. stranu) 5. Provedba zaštite i poboljšanja zdravstvenog stanja sastojina od kestena (PZ USK) 6. Sadnja trajnih nasada kestena u općinama Velika Kladuša, Vojnić i Bužim u eksperimentalne svrhe 7. Poduka za korištenje dijagnostičkog uređaja (Karlovac) 8. Održavanje tematske konferencije u Karlovcu 9. Edukacije o uzgoju kestena u općini Vojnić (Vojnić i CSK) 10. Održavanje dvije konferencije o kestenu u općinama Velika Kladuša i Bužim 11.  Kestenijada (Bužim i Vojnić) i Dani kestenovog meda (Vojnić) 12. Organizovanje i održavanje okruklog stola u Karlovcu 13.  Održavanje okruglih stolova na temu Smjernice o mjerama zaštite bolesti i preporuka sistema prevencije rizika (Velika Kladuša i Karlovac u isto vrijeme) 14. Edukacije za lokalno stanovništvo, pčelare i ljubitelje prirode (PZ USK) 15. Studijska posjeta u Italiju

Projektni sažetak: U Hrvatskoj se relativno nedavno pojavila bolest kestenove ose šiškarice koja se u posljednje dvije godine proširila i u Bosnu i Hercegovinu. To je bolest koja se brzo širi, kao posljedicu ima smanjenje prinosa i olakšava širenje drugih bolesti kestena, a sve zajedno može dovesti do izumiranja. U prekograničnom području nalazi se pojas kestenovih šuma i iz tog razloga zajedničke aktivnosti obiju država su ključni kako bi se moglo brzo reagirati i smanjiti daljnja oštećenja.

Glavni cilj: Povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatske -BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju. Projekt će doprinijeti istraživanju i praćenju bolesti kestenove ose šiškarice u ranoj fazi u BiH i tijekom projekta kada se očekuje njezino značajno proširenje i kontrolno promatranje u pograničnom području, kao i prijenos znanja i iskustava iz Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.  Glavne ciljne skupine su lokalno stanovništvo, poljoprivrednici, lokalna vlast i relevantne institucije, stručnjaci u području poljoprivrede, koji će imati koristi od provedbe projekta.  Prekogranična dodatna vrijednost projekta su zajedničke inicijative za borbu i uspostavljanje sistema protiv bolesti kestenove ose šiškarice. Posebno je važno napomenuti da je neophodno raditi na ovom problemu zajedno zbog šumskog pojasa kestenovih šuma koji se proteže uz granicu Hrvatske i BiH, što će biti ostvareno ovim projektom.

Poveznice

Obrazovanje za zapošljavanje

obrazovanje-za-zaposljavanje

Grad Petrinja

agronomski-fakultet

Agronomski fakultet

agronomski-fakultet

Poljoprivredna savjetodavna služba

poljoprivredna-savjetodavna-sluzba

Hrvatske šume

hrvatske-sume

Poljoprivredni institut Osijek

poljoprivredni-institut-osijek