Javna ustanova za obrazovanje odraslih

Gnojidba voćaka u jesen

gnojidbaVoćke su kulture koje ostaju na jednom mjestu od 3 do 20-25 godina (ovisno o voćnoj vrsti). Tijekom perioda rasta i razvoja, a posebno u fazi rodnosti potrebno im je dodavati određenu količinu hranjivih tvari, koje se utroše za rast i razvoj voćki (grana i mladica, te korijena) i na urod (količina kojeg ovisi o mnogo različitih parametara). Voćke hranjive elemente uzimaju preko korijena ili preko lista (folijarna prihrana u periodu vegetacije). Nedostatak bilo kojeg hranjivog elementa može se negativno odraziti na rast i razvoj voćke. Međutim, teško je odrediti univerzalnu formulu za gnojidbu. Zbog specifičnosti pojedinih voćnih vrsta, tipova tala, vremenskih uvjeta, mogu se napraviti orijentacijske norme na temelju istraživanja. Vrlo je važna kemijska analiza tla koja pokazuje količinu hranjivih elemenata. Na temelju kemijske analize te vizualnog pregleda stanja voćnjaka i očekivane količine uroda određuje se količina gnojiva koju je potrebno dodati. Gnojidba mladih nasada, koji još ne rode nego tek formiraju krošnju (nadzemni dio), koriste se manje količine gnojiva, dovoljna za razvoj vegetativnog dijela voćke. Gnojidbom voćnjaka u rodu osiguravamo redovite i visoke urode, dobru kvalitetu plodova. Također se osigura ravnoteža između razvoja vegetativnih i generativnih dijelova voćke. U redovitu gnojidbu nasada ide osnovna gnojidba u jesen, najčešće se primjenjuje se gnojivo s manje dušika, a više fosfora i kalija, odmah iza berbe voća s kompleksnim NPK gnojivom (NPK 7-20-30, NPK 5-15-30, NPK 7-14-21…). Ako vrijeme ne dopusti ili iz nekih drugih razloga nismo u mogućnosti gnojiti u jesen, može se gnojiti u proljeće od siječnja do ožujka. U osnovnu gnojidbu pripada i gnojidba organskim gnojivima. Obavlja se u jesen, svake treće ili četvrte godine, zajedno s osnovnom gnojidbom mineralnim gnojivima. Mineralna gnojiva djeluju brzo i snažno, no vrlo je važno dodati i organska gnojiva kojima se u tlo unosi neophodna organska tvar, korisni mikroorganizmi, te makro i mikroelementi u nešto manjim količinama. Organska gnojiva dodaju se najčešće u obliku stajnjaka, komposta ili peletirana stajska gnojiva koja možemo naći na našem tržištu (najčešće Plantella, Italpollina, Guanito, Phenix, Biogrena…). Način aplikacije gnojiva ovisi o starosti nasada. U mladim nasadima do 3 ili 4 godine gnojimo u prstenu oko voćke, dok u nasadima u rodu gnojimo u trake ili po cijeloj površini nasada. Nakon aplikacije bilo mineralnih, bilo organskih gnojiva bilo bi dobro plitko ih inkorporirati u tlo da ne bi došlo do gubitka hranjivih elemenata i da budu lakše dostupna voćkama.

Poveznice

Obrazovanje za zapošljavanje

obrazovanje-za-zaposljavanje

Grad Petrinja

agronomski-fakultet

Agronomski fakultet

agronomski-fakultet

Poljoprivredna savjetodavna služba

poljoprivredna-savjetodavna-sluzba

Hrvatske šume

hrvatske-sume

Poljoprivredni institut Osijek

poljoprivredni-institut-osijek