Oduvijek se meso, kao lako pokvarljiva namirnica, konzerviralo za kasniju uporabu, i to sušenjem, soljenjem, salamurenjem i dimljenjem. Osušeni i potom odimljeni proizvodi dugo se mogu čuvati, i dobivaju karakteristična organoleptička svojstva koja mnogi ljudi veoma cijene, također se sušeno i odimljeno meso može konzumirati sirovo, kuhano i pečeno. Područje Banovine je poznato po svojoj tradiciji proizvodnje mesa i mesnih prerađevina, što se vidi i po postojanju tvornice Gavrilović, prve hrvatske tvornice salame, kobasica i sušena mesa. Program osposobljavanja Proizvođač/ica suhomesnatih proizvoda sastoji se od 138 sati nastave, 65 sati teorijske i 73 sata praktične nastave. Polaznici završetkom programa Proizvođač/ica suhomesnatih proizvoda stječu teorijska i praktična znanja iz područja prerade mesa. Kroz teorijsku i praktičnu nastavu polaznici stječu kompetencije razlikovanja različitih vrsta suhomesnatih proizvoda, proizvodnje prerade i čuvanja suhomesnatih proizvoda, korištenja opremom i uređajima za proizvodnju istih, zaštite na radu te planiranja troškova i plasmana suhomesnatih proizvoda na tržište. Predavači na programu su stručnjaci s Agronomskog fakulteta,iz Poljoprivredne savjetodavne službe i lokalni stručnjaci u raznim područjima. Nakon odslušanih predavanja i odrađene praktične nastave polaznici pristupaju završnoj provjeri znanja – provjeri praktičnih vještina i pismenoj provjeri znanja, te nakon uspješno položene provjere znanja izdaje im se Uvjerenje o osposobljavanju s pravom upisa u radnu knjižicu.